Friday, August 20, 2010

Puding Gula Hangus

Saya malas dan selalu tangguh untuk ambik gambar hasilnya, dan sahur pagi tadi, officially habis licin dah semua! tak ada gambar tapiiiii.. utk sapa2 yg suka makan puding gula hangus nie... resepi ni sgt2 senang and gerenti jadi! it's fail proof! kalau fail jugak, tak tau la nak cakap apa... hua hua

Puding Gula Hangus

Bahan-bahan
• 3 sudu besar gula pasir
• 1 tin susu pekat
• 7 biji telur
• 1 cawan air
• 1 sudu besar Vanilla essence (i add)
• 2 sudu besar tepung kustard (i add too, to make the texture smooth)

Cara-cara

1. Mula2 cairkan gula dalam loyang atas api sederhana kecil. Masak sampai gula tu kekuningan. Pastu bila dah cair... lenggang2 loyang tu biar gula tu rata.

2. Kepuk telur sampai berbuih pastu masukkan susu pekat tadi. Kacau rata.......baru masukkan air.

3. Last sekali tuang atas gula tadi (tapis be4 tuang, gula tu kalau masih panas pun takpe) ....kukus sampai masak...Kukus tu dalam 45 minit.

4. Bila dah sejuk terlangkupkan.....boleh la dijamu untuk keluarga.......

*recipe from here
 
try it! ghehehehe...

5 comments:

Masni said...

hhehe...comel nyer imran..eh imran kan...??

mamarempit said...

anak sapo plak nih...alahai....

puding karamel ek...penah buat skali...

edi said...

masni, ha ah, imran la tu.. hahahaa... time ni kat kelantan, beli 'tikam' dpt gigi palsu tu.. mmg sakit perut gelak kalau pakai gigi tu..

kak lia, anak saya ! *angkat tangan
recipe ni sennag sgt... and sedap lak tu.. dulu sy pernah buat pakai susu cair.. x bess mcm ni...

anissue said...

Edi,

Susu tu yang tin besar ke tin kecik?

edi said...

salam anis,
tin kecik, kalau f&n tu yg dlm 2.70 satu :)