Friday, August 13, 2010

My Small Garden

Today my Hibiscus decides to bloom. Gloriously.

It's BIG! i mean the flower.. lagi besar dari tapak tangan tau! (lupala pulak nak ambil gambar ade scale.. letak tapak tangan ke, letak duit syiling 50 sen ke..) and org lalu depan rumah mesti tengok... (dlm hati aku tau mesti dia kagum dengan bunga raya ku.. hehe)...

masa pergi cameron hari tu.. dua pokok je aku beli.. (believe me, i was sooooooo tempted to buy all those roses, hydrangea, etc... but reality strikes me *thank god) i bought this humble orange hibiscus and white hibiscus.. cost me rm20 each, tp fikir balik, takpe, pokok ni mesti hidup *wink

mmg hidup! tak mati! tak layu! segar bugar and dah banyak kali berbunga... semlm, dua kuntum sekali kembang! hati ku pun berbunga2.. ahhh... free mind and heart theraphy :)

Bila dah 'bos'nya happy berbunga kembang setaman, yg lain2 pun macam menyanyi riang... subhanallah.. mcm menyambut ramadhan juga bersama kita sambil berpesan kepada tuannya, jangan MALAS-malas bulan puasa ni!

ini pun nak kembang juga... pokok ni ambik di taman permainan.. mama yg ambik patahkan dahan dia sikit, cucuk tepi pagar..sekarang dah tinggi and banyak sgt bunga2 kecik color merah terang! love it! (tak tau bunga apa ni.. mamarempit mungkin tau kot :D)

ini kat tepi pagar.. papa yg tanamkan dulu... sekarang dah tinggi juga.. penuh tepi pagar rumah i dengan bunga2 ini... occasionally burung2 kelicap (yg kecik2 color hitam kuning tu) datang utk hisap madu bunga ni.. suka sgt tengok burung tu... comel!!!

  bunga pun pandai berkasih sayang ♥

the newest in the family, australian willow tree yang mahal tp sebab sy sgt suke, maka saya beli juga.. rm40 sepokok tp itu harga kroni.. hehe..

kesimpulannya, jom gardening! (sementara nak tunggu berbuka tuuu.. hehe)

ps: kalau teringin nak makan cupcakes bulan puasa ni, pls visit raggedyanne's blog. she is having a ramadhan charity sale :)

8 comments:

mamarempit said...

alamak...tk tau plak bunga apa tu...tp cantik....umah akak penuh ngn bunga kertas je...sbb tk de masa nk jaga...

edi said...

hehe.. garden saya kecik je... dulu masa kat rumah lama mmg segala pokok nak tanam, end up semua tak subur n tak cantik sbb kurang kasih sayang.. sekarang ni i limit the plants.. tp more attention to them.. :)

kak lia, bags tu dah dpt.. tq! cantik n kemas jahitannya.. belum sempat ambik gambar nak buh kat blog.. plus tgh pk contest ape nak buat ni.. huhu..

Wiz said...

Ediiiiiiiii! I have a confession. Plants hate me. No matter how I water them, prune them, baja them, they would die in their pots, in the ground, they'd just wilt and die. It's my hands, my hands which I think is the cause of it all. Or maybe my kids whom I think have been the culprit or always patah mematahkan pokok2 dan tumbuh tumbuhan di taman untuk experimen dan sebagai bahan untuk memasak. hmmmm

edi said...

kak wiz, kalau mcm tu terbuktilah tangan kak wiz 'panas'.. tanam pokok mmg tak hidup kalau tangan panas.. hehe.. gi rendam ais dulu sejam dua, pastu baru bercucuk tanam! takpun beli je bunga plastik cucuk dlm pasu.. ade org buat camtu tau! ok gak, dr jauh nampak real.. tapi dah dekat.. OOooo.. plastik... hahahhaha

mamarempit said...

Wiz - mungkin masa U tanam, U tgh period kut..sbb akak pun kalau tanam pokok time tu..kompem pokok tk idup...

raggedyanne said...

haha, i'm like kak wiz too, every plant i touch shrivels up & die! Tapi impian untuk jadi petani ni menebal ni.. jealous la look at your blooms. BTW, thnks for promoting. I will update my blog with our hamper & cookies range soon.

edi said...

anne, no prob! hope the orders are pouring in! i jelous nak jugak buat promosi2 hari raya ni tp apakan daya.. hihi.. so tolong promote org punyer jelah..

KhaiZa said...

Seronoknyer tgk bunga2an berkembang mekar.