Thursday, July 1, 2010

Cameron Highlands

Hye friends.. i nak break sekejap dari mengadap proposal yang semakin lama semakin mengarut dan tak masuk akal... kena pergi mengadap supervisor dululah mintak pendapat yg rasional! huuuu...
nak tunjuk gambar2 kitorg kat cameron.. our family went there last week on thurdays and we're home by saturday.. kenapa pergi weekdays? mmg sengaja sebab taknak ramai2 kat atas tu... pernah pergi time cuti sekolah, traffic jam kat atas tu... sungguh frust! stawberries pun habis, nak jalan sana sini tak best sebab org ramai.. so kali ni, pergi time org takde! lepas cuti sekolah and weekdays lagi tu! it was weel worth it! had a really great time enjoying the strawberries, ROSES (my fav!) and the tea, of course!
My fav place to eat strawberries.. everytime we come to cameron, mmg sinilah tempat kitorg makan strawberries.. tak boleh picking, tapi strawberries manis and gemuk2! bubuh fresh cream or just plain icing sugar utk cicah.. YUMMM.... cumanya they all takde strawberries cupcakes je.. hehehe.. kalau ade sure i borong jugak! we bought so many sampai org tu bagi lebih punye banyak.. we came here every morning for 3 days, sampai indon yg kerja kat situ buat ayat , 'awak sudah tiga hari datang yaa...' saya jawab 'iyaaa'.. :D

The only setback was when we went to rose garden, tak ada rose jam! have u tried rose jam? it's better than strawberry jam tau! sedappp sgt.. it's sweet and has a distict aroma of rose.. perfect with scones or simply white bread.. as far as i know, it's only available at this particular rose garden.. the one on the way to Boh tea plantation at Brinchang. there's a private house with signboard "Rose Garden".. when the gate is open, meaning it's open for public.. the garden has so many different types of roses and other flowers too.. beautiful and the scenery is simply breathtaking. i went the for the first time when i was in form 2. that was the first time i bought and tasted the rose jam..  and after that, whenever we're in cameron, i never fail to pay a visit there. ada seorang aunty dah berumur yg jaga rumah tu.. and she has a gardener who takes care of the roses and all. very friendly! uncle gardener tu akan tunjuk roses mana yg sesuai buat syrup, buat jam, mana yg wangi.. so lastly we settled for a bottle of rose syrup. murah je, rm3.50 for a small bottle.. taste like F&N sirap ros tu.. tp this is natural flavor la.. (i hope.. hehe..)

 
the bee mcm saja2 je nak posing utk i.. ngam2 bile nak ambik gambar dia datang :)

a beautiful rose @ Rose Garden

then we had tea and chill around at Boh tea plantation. the tea tastes different when it's appreciated there at the plantation itself. altho it's not fresh (coz the packing is not done there. packed in KL), tp bile minum teh kat sana.. arrghh... i miss the feeling :) my fav is Cameron Bharat's Lemon flavored tea. and also Passionfruits flavored tea from Boh. got both flavors enought for one year's supply.. ehehehe.. or at least 6 months la.. :D

 
my breakfast, banana carrot cake, with cream cheese topping. sikit benor topping dia tu... nipihhhh je..

ok then.. enough for my 5-minutes break :-)
take care!

love, edi.

4 comments:

Anonymous said...

Oh Edi, thank you for your 5 minute break. Kak wiz memang tunggu hari nak pi sana, tapi skrg ni mcm musim hujan plak dah. Anyway, yg straberry tu kat mana tempat dia. I like the gemuk2 ones and manis. Slalu dpt yg kuruih and masam jer.

The carrot cake tu, bukan apa, dia takut customer complain manih sgt he he he. Tu la duk buh sikit ja ateh kek tu.

Awat hang tak habaq nak pi. CHeq nak kirim sebaldi straberries.

wiz

edi said...

kak wiz, Raju strawberry farm tu betul2 bertentangan dengan Kea Farm yg tepi jalan tu. kalau from Tanah Rata, naik Brinchang, jumpe Kea farm belah kanan kan, mmg betul2 belah kiri tu ade jalan naik bukit, ade pagar.. kalau pagar bukak tu maknanya adelah stroberi tu.. so naik and park kat atas.. dia jual je tau, xde picking.. tp stroberi dia manis.. one pack rm5, kalau buh whipped cream i think rm7 kot.. pergi awal.. kitorg kul 8 gitu dah terpacak depan kedai dia.. hehehe..

yup now is rainy season. ms i pergi tu pun hujan.. tp oklah.. hujan kejap kejap je. we always go and stay at brinchang, happening sket kat sana... :D

saje je pegi aritu senyap2.. taknak org ramai kat atas tu! hehehehe... kalau kak wiz dtg kang habis stroberi tu kak wiz borong!

Reen Tart Nenas said...

ala... ini yang rasa cam nak pergi cameron gaks nie...

edi said...

reen, ape lagi, honeymoon 'kecik' la kat atas sana... sejuk sedap tido peluk2... opsss... hehehehe...