Wednesday, November 10, 2010

Ultraman Cake

Inilah dia.. the ultraman cake I baked for my son Faaeq... sebenarnya abang dia yg request nak cake ultraman... so the figures tu tiru gambar kat internet je... baby ultraman who Faaeq lovesss so much! (ade beberapa ekor kat rumah, ade tercabut kaki, ada tercabut tangan tapi semuanya disayangi Faaeq)

I thought of sharing the recipe.. tapiiii.... the thruth is cake ini tak sedap sgt.. (huhu).. a bit dry and not moist enough for me.. kalau share pun korang buat tak sedap, x payahla ek...  so i need to find a recipe for large cake yg sedap.. (padan muka nak pakai resepi sendiri).. pasni kena tutup kedai cupcake sebab nak buat research psl kek besar2 pulak la.. hehe..

btw, a good read for today.. one by rizalman (yes, yg reka2 baju cun2 tu) and another one by my friend idlan.. bacalah! dan renung2kanlah.. :) 

9 comments:

KG said...

edi, jgnlah merendah diri...i use my victoria sandwich cake recipe for whole cake and sometimes for cuppies as well...but got golden syrup lah! try tengok ok tak? satu lagi for a large cake don't beat the flour into the butter sugar egg batter, fold in saja..tu tip frm my mil!

Syahida said...

edi, i read idlan's writing too. definitely good reading.
the cake surely looks delicious to my lil' zarif. oh yes, he is ultraman's biggest fan :)

Edi said...

KG, thks.. i will give the recipe a try.. mmg i tak fold in the flour, semua terus beat sekaligus.. sbb tu lah kot.. a bit dry..

syahida, budak2 janji ade character yg dia suke atas kek tu, sure sengih lebar punya. so easy to satisfy them, kan? samalah anak kiter ultraman's biggest fan :D i dah pening tgk cerita ultraman!

marini said...

salam.. kak edi cuba try recipe ni..

250gm butter (i used scs)
90gm caster sugar
1 cup condensed milk
vanilla
240gm cake flour (i used self raising)
4 large eggs.

beat butter sugar mcm biase then pour in condensed milk pastu cream well then masukkan tepung pastu mix lg smpi smooth then beat in egg one at the time..bake at 170celcius. try la. gerenti sedap! :)

Edi said...

marini.. thks a lot! will surely give it a try and will let u know.. ade susu pekat tu mesti sedap tu kan?? thks again! i ni klau nak buat kek besar ni mesti mcm nervous.. ntah hape2 kan :P

marini said...

no problem! sharing is caring kann.. hehe. i mmg admire sgt2 all of ur cupcakes and now sgt berusaha to be 100,000 visitor. hehe. ala relax je.. senyuummm je buat. confirm lagi sedap! hehehe. condensed milk tu buat texture cake jd mcm sponge. tktau nk ckp cane. akak try la. mmg sedap! kalau tak sedap, bgtau i. heheheh

Edi said...

thks marini... try your best k.. strawberry cuppies tu sedap wooo... (saje je nak bagi berapi hehe)

idah said...

as salam akak...akak mcm nie berape??? n berape ari sy kene bg tau kalau nak??

Edi said...

idah, i'm not confident to take order for large cake yet.. sorry yek.. KG kat atas tu buat.. try ty dia k!