Wednesday, June 2, 2010

Zoorek, semoga kau tenang di sana.

I admit, I put this subject on hold. The truth is, I don’t know how to put it in words. Our Zoorek is not around anymore. On Monday morning, she left us to meet the Almighty. She fought her battle bravely but Allah loves her more.

I remember feeling tak sedap hati the last time I went to visit her. It was on last Monday. That night, I texted my friend Lilen, “aku tak sedap hati, tp aku lega dpt jumpa dia”. Lilen said, “aku positive she’ll recover”.. that night, I went to sleep feeling relieved. Well, a doctor should know more than me, kan? She’ll recover.

Then the next day, my other doc friend texted me about her failing lung and fever. Lagi tak sedap hati. Lagi teringat2. Lagi tak boleh nak pk design cupcake. Texted Lilen again (apparently dia je kawan doktor aku yg rajin reply sms aku and rajin ikut aku shopping. Sorang lg terlalu busy sebab jaga wad onkologi. Aku tak pernah kecik hati, aperq, don’t worry). Our text messages berkisar tentang kehidupan. Tentang logik. Tentang hukum alam. Setiap yang hidup pasti akan mati. Somehow, yang diuji dengan penyakit at least boleh bersedia utk mengadapNya. Kalau kita mati accident? Ntah sempat mengucap ke tidak kan..

I remember Zoorek as my classmates, my friend yg kadang2 kena berdiri sama-sama dengan aku depan assembly sebab kena denda tak pergi prep, tak potong kuku ataupun tak pakai kain dalam. Yeah, life in asrama perempuan mmg sangat bizzarre. Sangat pelik kot, utk sesetangah org. But we srikandis are very close to each other. We have that special bond, agaknya sebab makan nasi from kawah yg sama selama 5 hari, must have an impact on our system.

Dulu dia pernah mintak nak join kelas cupcake aku.. dengan KG, SIL dia yg sangat pandai bermain fondant. tapi sampai sekarang tak kesampaian. Tak apalah Zoorek, tak penting itu semua. Kiter dpt contact balik pun dah cukup syukur. Sebelum ni, before FB, x pernah dengar pun khabar berita Zoorek nie.

I went to her aunt’s place to see her for the last time. Tak sangka kali ketiga kita berjumpa, kau dah bersih dimandikan dan dikafankan. Sempat aku hadiahkan yassin dan tahlil untuk kau. Alhamdulillah rezeki aku dpt duduk dekat dengan jenazah semasa tahlil bersama imam. masa family kau buka kain penutup muka kau, aku nampak muka kau untuk kali terakhir. Kau sungguh tenang aku nampak. Alhamdulillah...

Untuk Zoorek, aku hadiahkan Yassin dan Al-Fatihah. Semoga kau tenang di sana. Aku tak sempat cium pipi kau dan minta maaf dengan kau sebab second time aku jumpa kau, kau dah tak sedar. Tapi aku tau ko tak pernah berdendam dengan sesiapa. Kau seorang kawan yg sangat baik. Kalau tak, takkan begitu ramai yg menziarah kau dan rezeki kau mencurah2 org bagi derma atas nama kau. Aku bangga ada kawan mcm kau. Kau sangat kuat mengharungi semua dugaanNya.

Untuk semua yg baca entry ini, saya minta tolong hadiahkan sebingkis Al-Fatihah untuk beliau.
Untuk kawanku Azura. Al-Fatihah.

10 comments:

mangosteenskin said...

Al-Fatihah.

ibuaries said...

Al-Fatihah...moga ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman.

Maizatul said...

Al-fatihah...semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama org2 soleh....

Lilen said...

Huhu i'm all teary again...edi..Al Fatihah

eqacashperlala said...

Al-fatihah

Allah lebih sayangkan dia

semoga roh arwah ditempatkan di kalangan orang yang beriman. Amin

Idlan said...

haha aku sama macam lin, berkaca mata baca pagi ni. Zoorek memang sayang kawan-kawan, kalau tak, takkan kawan-kawan sayang dia macam ni sekali. Al-Fatihah.

lynda said...

I guess this late Pn Azura is my MD's sister. received e-mail from my boss few days ago.Al-fathihah..

ellerque said...

al-fatihah...
sedih laaaaaa!!!

p/s ehhh betul la. aku rs lilen mmg rajin bls msg. yg sorang lg tu mmg bz. tp hr tu aku call dia, wpun x angkat phone tp pastu dia call aku blk, wpun dia x tau sapa (aku call guna fixed line) hehehe...

my.mastura said...

Al-Fatihah
:(

smpkan salam takziah sy kt family dia yer..

mamarempit said...

al-fatihah...sedih bace N3 ni...