Tuesday, November 15, 2011

How to... choose your cupcake design.

Selalu jugak yg order cupcakes ni akan rambang mata bila nak pilih design.. sebab banyak design cupcakes kalau google... mcm2 ade.. banyak yg cantik, banyak yg sesuai..

So macam mana nak pilih design untuk hantaran (pertunangan atau kawin) yg tepat? Ni pendapat saya.. (fokus hanya untuk cupcakes)

1. Cupcakes untuk hantaran tak semestinya mengikut tema warna 100%... contoh kalau tema wedding merah darah nyamuk, tak perlulah cupcakes, kotak, riben semuanya warna sama.. kotak boleh dihias dengan warna tema, tapi biarlah cupcakes warna yg berlainan (tapi masih matching).. contoh warna matching; pink, cream, putih, brown... semua lah matching!

2. K.I.S.S; Keep It Simple Stupid! Saya mmg sukakan yg simple.. kalau design terlalu sarat, letak dlm kotak tak menonjol.. tapi ade juga design yg sarat tapi cantik. Mmm.. bergantung kpd design la kot.. tapi saya suke yg simple... and enhance the names (kalau nak letak nama). kalau takde nama pun sweet jugak, biasenya cantik kalau semua cupcakes ade bunga yg sama. 

3. Flavor, jangan pening2 pilih flavor.. sebab tu sy ade 2 je.. choc and vanilla oreo.. sebab dua tu je yg sy rase bess and versatile.. yg exotic mcm green tea, mungkin segelintir je yg suke, macam saya. (suke sgt green tea donut!). Bear in mind, biasenya cupcakes ni akan diserbu oleh kanak2 bila dah habis majlis.. budak2 ni takde nak belek2 tengok bunga ke pelangi ke.. semua NGAPP je... :D

4. Bila nampak satu design yg berkenan, stick to that. Pengantin, u have so many other things to think about.. buang karan je pening2 dengan cupcakes.. hehe

5. Kalau nak bagi hadiah untuk kawan kawin/tunang, kasik personally to the couple.. kalau passkan kat mak/ayah/abang/kakak dia, ade harapan cupcakes tu akan 'hilang' secara magik.

6. I personally think bagi/sponsor cupcakes akan membuatkan kawan/sepupu awak ingat hadiah awak sampai bila2.. (compared to bagi cawan sedozen)

7. Think out of the box. Instead of design yg dah ade kat internet, personalized yr design. suggestkan kpd pembuat cupcakes mcm saya (sebab saya pun dah kering idea.. haha)

8. Kalau takde idea, just say 'saya serahkan kpd u design tu'.. maybe boleh kasik yr fav colors or some sample design yg u suke.. tp jgn cakap tiru exactly 100% mcm tu.. org2 mcm saya, akan rase mcm 'tak bess' kalau camtu... sebab mmg takkan dpt tiru 100%... mana ade barang tiruan yg sama 100% mcm ori, tul tak?

9. Kalau cupcakes tu nak dibawa jauh (balik kg ke, naik flight ke), choose simple design. Kalau bunga yg besar2 and penuh, ade harapan bila sampai nanti bunga tu akan bertukar (sekali lagi secara magik) menjadi leper. Better to have a perfect condition box with simple design then elaborated design buat all smudged, kan?

10. ....it's really up to u! 

I hope the list will help u decide.. or at least give u some idea... ataupun lebih memeningkan. Oppss!

  
 Ila, requested her combination.... with colors chosen by me.. mula2 Ila nak yg menyerlah, then nak pastel.. i chose pastel.. but i should've used a deeper color for the writings... sorry about that Ila.. Ila once came to my cupcake class.. Ila ni ade bakat ni.. cuma x sempat nak buat sebab dia sedang buat masters dia..

Set of 25pcs packed in 2 boxes.. one 16pcs and one 9pcs..

Thanks Ila!

♥edi

6 comments:

Delicious-Cuppies said...

can i copy this? haha.... kdg2 kita pun pening kan...

Edi said...

mimie,
u nak copy ape? hahaha.. merepek je tu.. go aheadla kalau u nak, takde hal :)

edi

mimie hamdan said...

edi... yg tu ha... how to choose your cupcakes design... hehehe...

Aida Salleh said...

thanks for d tips edi...

Reen Tart Nenas said...

Kak edi, reen share dekat blog blh? Bagus nie panduan utk bride to be nie :)

Edi said...

Aida,
tips yg ade jugak takleh pakai.. ntah la.. tetiba terase mcm nak ber'tips' bagai.. haha

Reen,
silakan.. tp editla sket buang mana2 yg tak berkaitan. bila baca balik, ade yg lari topik tu.. haha