Friday, April 29, 2011

Beautiful Friday

As promised, here are the macarons I attempted 2 days ago. Finally, I think I got some decent ones! After watching youtube videos and blog hopping looking at others who attempted this, baru lah saya faham apa kesilapan yg saya buat sebelum ini...  Tapi faham2 pun, next try belum tentu jadik! ahaks! that's the beauty of it, i guess :)

 These are Chocolate Almond Macarons with white ganache and dark choc ganache fillings. YUM!

When these babies are placed in a nice box, they look like a million-dollar-babies! kan? 

 Kak ani, recognize the cute gift wrap I used? hihi...

Special req from my friend Kak Ani, for her 12th year wedding anniversary. I pun dah lama tak buat kek ni... bila lama tak buat, rasa teringin nak buat... kalau buat saja2, tak ada org nak makan kat rumah. last2 I yg habiskan.. dan nanti seluar mulalah nak kena 'jarakkan' hook. takpun pakai pin.. :P

 Lucious Red Velvet with fresh strawberries. The topping is cream cheese, icing sugar and butter folded with whipped cream. I couldn't stop licking my fingers, the spatula, the nozzle.... 

 Lime and green tea macarons with choc ganache filling. Ni saje nak tunjuk pinggan beli kat KK rm5 je sebijik!


 Yes, Laili, do that ok! Live happily ever after!! These are gifts for the newlyweds Laili and Imran.


Thanks Anisah! At first I thought the color combinations might not work, but they all came in together nicely :) Selamat bertunang, cepat2 kawin! :D

Have a great Friday everyone! and have fun at home during the long weekends. I cant wait for our birthday lunch today; Esah, Yatok, Nari and Anis! See u girls soon!

♥edi

17 comments:

aifaa said...

can you post about the macarons recipe please?:)

Edi said...

aifaa, i pakai recipe KG www.kitchenguardian.blogspot.com. pi godek blog dia k.. :)

Didie said...

Kak Edi, macarons you manis sgt tak?? Looks delish. Definitely nak order kalau turun KL nanti :-D

miss.leli.lott said...

Oh, baru la saya tau, the "ever" cupcake tu sangat comel, patut la kena makan... hahaha! Thanks Kak Ina.

Err.. baru nak mintak recipe chocolate almond macarons tu, akak dah letak blog die. thanks! :)

Fazlinil Irma said...

kak edi.. kalau cream cheese tu buh mascarpone. sy gerenti bekas cream cheese pun habis licin. sedap sangat..!!

KG said...

edi...comecome belaka! i punya dulu kalah gunung berapi!

nurul said...

kak edi.... terliur kot tgk post akk kali nie... bila la dpt rasa Lime and green tea macarons with choc ganache filling dgn Chocolate Almond Macarons with white ganache and dark choc ganache fillings tu... huhuhuhuuu~~~ & ur red velvet cake..cantik~

Anonymous said...

kak mcm sedap sangat kek red velvet tu. kalau nak order utk mother's day ni boleh kak ? boleh laaa kak. (:

-siti aminah

Masni said...

Salam Edi...bestnya macarons tur,,teringin nak rasa...tapi mcm feel nak buat tur belum sampai lagi..hehehe kalau ada lebih bagitau nyer...saya sanggup drive sampai saujana putra..hehehe..

nurul said...

kak edi.... akk buat nurul terliur tgk kek & macs yg cantik & delish tu...........

Edi said...

odie.. macs mmg manis.. x boleh nak buat ape.. kalau kurangka gula, x jadik! tp choc ones are not as sweet kot.. sbb choc tu dah 'cover' kemanisannyer... :)

laili, tryla buat pulak! buh kat blog tau!

irma.. kalau tukar pakai mascarpone, i sorang je mengadap! pakai cream cheese pun dah menjilat! hahaha

KG, alah, berguru dgn u jugak. last weekends buat tak jadikla pulak. me and my not so patient perangai. padan muka.

aminah, sorry sgt.. alahai.. next time yek.. nak order boleh tp kan, actually akak tak amik order yg RV tu... ade recipe kat tepi kanan, u try lah buat. senang je.. puas hati kalau buat sendiri :)

masni, ok nanti sy bgtau.. hehehe.. remind me from time to time ok... tp tak taulah bile rajin lagi nak buat mende ni.. skrg asyik hujan jelah petang...

Maya Bakers said...

reply ur message:
salam edi, ha ah.. saya pernah swing beberapa kawan beli cupcakes dari edi... for me i really salute your roses & wording.. very neat!!! Maya nih nama anak i... hehehe... i baru jer berjinak2 nak belajar buat kek... tapi really teringin nak berkongsi ilmu ngan edi... boleh kan edi??

Anonymous said...

Edi!!!! congrats! your macs look wonderful. I have yet the courage to give macs another attempt.

wiz

Edi said...

maslina, tq tq :) awak pun boleh buatla... sharing is caring :)

Edi said...

kak wiz, try la lagi! lepas my second attempt ni kan, i tried my 3rd attempt, FAIL! tp i dah tau sbb ape fail. try it kak wiz. i long to see yr gorgeous macarons!

tp kan, i tak boleh la macarons nie.. cannot fit in my life sebab 1, leceh, 2, nak kena jemur and hari tu masa i jemur, burung makan dough i! 3. i have to constantly check them in the oven, i cannot afford to do that la with faaeq all over and around me!!!

so after habis almond flour sekilo tu, i dont know when i will buy another kilo. :P

Anonymous said...

Wow I respect Edi beli almond flour sekilo, kak wiz beli yg 250gm jer hehehehe bila dah habis, errrrm duk diam jer la.

One day Edi, one day.

wiz

Edi said...

kak wiz,
i didnt have the slightest idea at that time, that one kilo tu takkan habis habis! hahaha...