Thursday, December 9, 2010

Lost and Found

Today I found my long lost earing.. sebelah yang hilang a loooonggg time ago... I think about a year ago.. This earing is my treasured one sebab ini hadiah hari jadi, given by my better half 5 years back. Ingat lagi we went for a few gold shops to look at the earings.. I insisted to get 2 pairs sebab telinga saya ade 4 lubang.. (tidak termasuk lubang telinga). This particular one was bought at a small shop at Kuala Kubu Bharu. I wonder whether the shop is still there...

This earing is tiny. U can perhaps get the idea of how tiny it is from the photo. But I fell in love with it the moment I saw the pair in the glass cabinet. Back then gold was about rm65 or so per gram. This pair, cost him rm60. ahaksss.... The tiny little flower captured my heart :)

Dulu saya perasan dia hilang masa sy tengah mandi.. nak gosok gigi, tengok cermin.. eh, mana subang sebelah?? adoiii... hilang lagi... And nak tau mana saya jumpa balik si kenit ni? Semasa saya kemas2 bilik office saya yang penuh dengan brg2 ni.. tiba2, bunga kecil ni mcm 'muncul' kat depan mata saya.. serious. and this is not the first time this thing happened. Similar event happened in 2003 when I 'lost' the diamond on my wedding ring. Nak tau bila i perasan diamond tu dah takde? semasa sujud, kan jari kita kat sejadah and nak sujud tu mcm tengok tangan kan.. (masa tu lah..), tiba2, eh, mana berlian??? terus semayang tak kusyuk..  :P Then I searched and searched and searched.. boy i searched harddd.... mana ni.. tak jumpa.. naik office, cari kat komputer, cari kat meja, bwh meja... well u got the idea.. mmg betul2 frust.. hilang dah... rase mcm bad sign pun ade.. i mean.. that is my wedding ring! kitorg beli kat Japan tu... dekat dlm Saty (sapa2 duduk Nihon mestu tau!) ade kedai emas ala2 'diamond and platinum'.. masuk situ and tetiba terfikir, jom beli terusla cincin kawin kiter kat sini.. sebangai kenangan dtg Jepun.. (masa tu sy training di sana and hubby--back then fiancee-- dtg visit masa cuti raye.. hihi)..  lagipun platinum kat jepun murah sket compared to msia... 

After 3 days, pagi yg ke3 tu dtg office, nak start komputer, tiba2 nampak diamond tu betul2 depan keyboard! Like sitting there and waving to me!! Lega sgt2... jumpa balik.. and after hantar kedai utk letak balik diamond tu, so far so good takde mcm nak tertanggal2 lagi...

Magical for me.. i thought i lost it.. and it suddenly 'came' to me again.. so it's not a bad sign la kalau cincin kawin hilang ke ape.. tak ada apa yg berharga sgt pun atas dunia ni.. except family and health. my external drive yang ade segala gambar2 selama.. urm.. agaknya 2 tahun kot, termasuklah gambar2 cupcakes, tiba2 tak boleh read.. magically, i dont feel the lost. i've overcome that feeling.. hilanglah apa saja, janji jgn hilang kasih sayang dan kesihatan keluarga saya.. itu sahaja yg berharga utk saya..

Tapi saya sgt bersyukur sebab sy ade lebih dari itu.. (sebenarnya baru baca blog seseorang yg baru kehilangan anak... sedih gile ok!!!)

Chiow sebelum lebih emo,
edi

6 comments:

Lia @ Norli (Mamarempit) said...

akak dulu penah gak...ilang sebelah....dok tnye pacik....mtk dia "tgk2" kan...dia kire ikut hb islam....then dia bitau...tk ilang...ada...tmpt nye cam terang2 gelap...skali jumpe kt penjuru tandas...hehehe...kalau dia kate...gelap..memang tk de harapan...

kena selalu besyukur dgn apa yg kita ada....insyaAllah

Edi said...

sy selalu hilang bende2 yg sy sayang.. pastu selalu frust.. tp skrg tidak lagi.. thanks to all bloggers who share so much, kita muhasabah diri kita. apa yg kita ade, syukur sgt2.. tu je :)

mangosteenskin said...

Setuju. Semuanya hanya pinjaman dari Allah S.W.T. termasuk orang-orang yang kita sayang.

Haris Zuhaina said...

Dina, FYI kedai mas tu ada lagi...
Betul tuh, kesihatan lah segala2nya....

deedah said...

..kalau memang rezki kita insya allah akan dapat semula..kalau dah bukan rezki kadang dah masuk ke mulut, akan terkeluar balik , kan...

Edi said...

mango, itu yg takut tu... x sanggup nak kehilangan org2 tersayang..

Ain, ade lagi eh.. hehe.. tp emas dah melambung naik skrg nie.. x mampu dah nak beli!

deedah, betul tu.. makanan dlm mulut pun boleh terkeluar balik.. wise thoughts!