Tuesday, October 12, 2010

Just be yourself, and you'll be good

One thing i dont like to be in business, is the competition. mmg tak boleh nak dielakkan, dalam bisnes, wujud competition. tapi cara kita mengambil competition itu untuk dijadikan sebagai positif atau negatif, itu adalah pilihan kita. kenapa mesti kita iri hati dengan kejayaan org lain dapat order dari Datin XXX atau dapat hasilkan buku resepi 10 jilid? kita baru nak buat blog, baru terkial2 nak godek sana godek sini nak buat 'post' di blog, masuk2 blog orang lain, dah ada 500 followers! saya pun pernah iri hati. dan sampai sekarang, saya masih iri hati dengan RAMAI bakers di luar sana yg masing2 ada pencapaian masing2... walaupun kecil, walaupun insignificant, kejayaan adalah tetap kejayaan. definisi kejayaan bagi saya mungkin lain dari org lain. saya akan kagumi seseorang yg berjaya hasilkan karya yg mempunya identiti mereka sendiri. bila tengok hasil tangan dia, saya akan terdetik di hati, "dia ada usaha untuk menjadi diri sendiri, dia lain dari yg lain". bila saya jumpa orang2 yg sebegitu, saya akan tanda di PC sy ni, masukkan dlm fav list saya dan selalu akan berkunjung ke laman dia. teruja nak tengok hasil tangan dia yg akan datang. begitulah impak 'menjadi diri sendiri', atau 'being yourself'. kalau tengok karya2 artis agung, sebenarnya sesetengahnya tak cantik pun pada mata kita kan? tapi kenapa agaknya dia tersohor? sebab dia ekspresi diri dia dari hati, bukan dari minda yg sentiasa mahu 'lebih dari orang lain'.

 Thanks Rovina. Saufi, you're one lucky guy! GRAB HER FAST!!

Rimas. ya, itulah perasaan saya bila baca mcm2 perlumbaan di dunia baking ini. sesungguhnya Malaya kita yg tercinta ini adalah sangat kecil. dengan dunia web, DUNIA ini menjadi kecil. kita boleh menghargai karya2 org lain dengan sekali 'click' sahaja.. si dia di Moscow boleh order cupcakes untuk yg tersayang si Shah Alam dengan satu email sahaja.. saya pun kadang2 bila ada masa terluang, akan masuk ke flickr dan menenggelamkan diri saya di antara karya2 hebat artis2 di luar sana.. mcm2 bidang, mcm2 style.. boleh ternganga kadang2 melihat betapa hebatnya minda seseorang itu boleh berkarya sebegitu hebat. 

saya dah mula lari dr topik. hihi.. oklah, sebenarnya cuma nak meluahkan rasa terkilan.. dengan sikap sesetengah orang yg mengambil kesempatan di atas usaha orang lain. saya suka pepatah ini; "tepuk dada, tanya hati.." adakah yg kita buat itu betul atau salah? adakah kita bahagia?

 sekian dari saya.

16 comments:

KG said...

yes edi, esp for someone like me who's so ameteurish...i just do what i like!but yoy are excellent at what you do!

Puteri Qis Balqis said...

hoo..lovely so cute la edi punya design kek..i selalu follw edi punya...congrate ye edi..suke2...

Lia @ Norli (Mamarempit) said...

akak pun terpaksa akui...cemburu melihat hasil kerja tgn seseorang...tp cube melakukan yg terbaik...di atas kepercayaan org lain....

edi said...

KG, i admire u for that! u and your super duper career and doing what u love.. AND with 6 kids.. tabik spring la! u really inspire me!

puteri, tq.. thks rajin dtg blog kak edi yg tak seberapa nie.. apa nak congrats pulak.. kak edi takde pencapaian ape2 pun.. hehehehe... anyway, THANKS!

kak lia! saya pun cemburu dgn kak lia sbb terror jahit.. saya boleh (bukan pandai tau) jahit butang baju je! huhu.. husband sy pun lg pandai jahit dr saya! malu tak? haha

Kehelan said...

kak Dina... sy suka tgk king of baker, korean drama, penuh inspirasi...

edi said...

kay! awak nak kawen yea? yay!

akak x pernah tgkla rancangan tu... xde astro kat ghumah! huhu

Apple said...

Rovina: it's lovely..thanks !

azima said...

Edi..you sound so down lately.. What happen?? dont't give up. Semua dugaan Tuhan ada rahmat disebalik nyer..I personnally respect u, semangat u dan usaha u.. Keep it up.

Just_P said...

Saufi: thanks.. i love it.. i grab her A.S.A.P.. i not willing but i must grab her.. thanks to edi for the cupcake.. its delicious..

mangosteenskin said...

kak edi, i love reading what you write here, it triggers some thinking. I believe you're doing well in almost everything you do, InsyaAllah, semuanya akan baik2 saja. Faeeq is very lucky to have a mom like you.

Anyway, I'm wondering why you write about competition.

Wiz said...

Saya suka entry awak kali ini. Saya jarang memasuki laman2 blog sekarang, terlalu jarang sehinggakan blog saya sendiri pun saya malas nak masuk dan nak update. Mungkin di lain kali saya hanya akan letak gambar2 kek shj tanpa catatan yang tak "mendalamkan air" seperti mana yg saya selalu tulis hehehehe.

You know sometimes you feel that you neglect a lot of real visible, tangible stuff outside this blog. And sometimes too, you live for your blog, to fill up the pages with the pictures of what you eat, the places you go to, the thoughts that bother you. I am no exception. I did that lots. But now, I realized I don't have to show and tell every cake that I bake and every emotion that I feel. That it is ok to dissapear and not be found as long as I know exactly where I am always...on the ground looking up.

edi said...

rovina, thks! glad u like the design :)yellow, light green and red, are those HIS fav color?hehe..

azima, takdela... down sekejap, up sekejap.. biaselah kan.. bile down pun saya suke tulis apa2 yg sy tak puas hati kat sini.. so walk along with me and hear my stories k.. hehe.. thks for always coming here!

saufi, amboi amboi... mintak dengan cik adnan suruh transfer awak ke sabah ler.. hehehehe...

mango, yes masa tulis entry ni haritu, baru baca psl 'pergaduhan' di FB.. sesama 2 org yg saya kenal pulak tu.. and dua2 pun nama yg 'famous' dlm dunia baking. rasa sedih masa tu, sbb competition yg sepatutnya kita ambil sebagai positif, digunakan dengan cara negatif. byk mcm tu berlaku dikalangan masyarakat kita.. itu yg tak bess tu! faaeq.. aaa... dia mmg bess dpt sy jadi mak dia.. hahahaha.. sbb hari2 dia nak tido bawah ketiak kak edi sampai skrg dah sakit bahu + tengkuk. ada alasan nak pergi rumah urut ni! :P
btw stamp baru takde ke? rindu dengan stamp u lah!

kak wiz, yes i agree.. this is our blog and we have our freedom to say what we want, to dissappear when we want and to post which photos we choose.. tp semuanya of course ada batasnya kan.. pandai2 la tuannya, hehe... but i'm actually glad i have this blog. it's a place to share what i feel, my photos and my complains! kalau ada yg sudi baca, sy sgt berterima kasih, kalau tak ada yg baca pun, tak apa sebab writing is known as one way of theraphy! at least for me it works :)
btw pls dont stop writing, kak wiz. i love your way of playing with words, mencabar minda tau!

love,edi

Art and Appetite said...

Sooooo adorable!!! Loving it a lot! You must have awesome piping skills! Great!

edi said...

Hi Rylan,
It's an honor to have you here. Thanks a lot for visiting my humble page. YOUR CAKES ARE AMAZING!!!!!!! oh i'm lost for words...

♥edi

Delicious-Cuppies said...

salam edi...
just to let u know tht you inspire me a lot... the way u play with the buttercream.. ur deco and esp ur color... ohh... ur blog is top in the list my fav blogs.. hari2 kena click... suka baca cerita u, tgk deko you... and i mengaku sometimes my deco inspired by u... minta maaf dan halal kan yer... i really wanted to attend ur class tp sll clash ngan other matters... looking forward to ur class next year.... and btw, those purple is so gorgeous...

xoxo... mimie..

edi said...

mimie dear,
that's the least i can be.. to inspire people takes a lot, so i wouldnt take it as being your inspiration, just regard me as a friend who challenges u to do better than me ok! :) mula2 dulu i pun selalu belek2 internet ni cari idea.. after some time, when u know what and how u work, u dont have to anymore. so until u come to that stage, feel free to get some ideas from my page. thks a lot mimie! glad to know u (walaupun x pernah jumpe yek.. satu hari, i'allah..)

♥edi